Ga naar inhoud
Kies een reisplan en customize naar jouw wensen
Advies van onze reisexperts, die overal ook echt is geweest
Lid van SGR
Le Beau Reizen
Reisplan

De vele kleuren van de poolnacht

24 nov. 2024
02 dec. 2024
Amsterdam / Brussel
Amsterdam / Brussel
Nog maar 7 plaatsen beschikbaar
€ 2.469,00
Algemeen

De vele kleuren van de poolnacht (min. 6 deelnemers)

Vraag je je wel eens af hoe het is als de zon wekenlang niet boven de horizon komt? Door de noordelijke ligging is dit op Spitsbergen in de winter elk jaar enkele maanden het geval. De laatste zonnestralen, het maanlicht, de weerkaatsing door de sneeuw en, met een beetje geluk, het noorderlicht, zorgen echter voor een verrassend kleurrijke, fotogenieke en magische ervaring. Beleef het donker van de poolnacht en laat je camera de vele kleuren tevoorschijn toveren.

Voel je als een poolreiziger
Spitsbergen, internationaal Svalbard genoemd, ligt ruim 1000 km ten zuiden van de Noordpool. In de vroege winter varieert de temperatuur van enkele graden boven nul tot een gevoelstemperatuur van rond de -25 graden Celsius. Er is relatief weinig neerslag maar de wind zorgt regelmatig voor een echte poolervaring. In de periode november tot en met januari beperken de activiteiten in deze arctische wildernis zich voornamelijk tot het gebied in en rond de hoofdstad Longyearbyen waarbij het niet is toegestaan je zonder een kundige ijsberenwacht buiten de bebouwde kom te begeven. Niettemin biedt die beperking meer dan genoeg mogelijkheden voor een bijzonder en grandioos avontuur in de poolnacht.

De vele kleuren van de poolnacht
Het noorderlicht op Spitsbergen is ijler en minder zichtbaar met het blote oog dan bijvoorbeeld in Noord-Noorwegen. Daarentegen is het veel kleurrijker en explosiever, wat met de juiste instellingen goed te fotograferen is. Extra bijzonder is het dat het noorderlicht zich vrijwel de gehele (!) dag en nacht kan laten zien. Verrassend en sprookjesachtig zijn de blauwe tinten veroorzaakt door het laatste zonlicht dat weerkaatst op de besneeuwde bergtoppen. Dit is een ervaring die je niet wilt missen!

Onder deskundige begeleiding op pad
Deze kleinschalige groepsreis met minimaal 6 en maximaal 7 deelnemers wordt begeleid door noorderlicht- en Noorwegenkenner Marjan Spijkers. Graag deelt zij haar kennis en enthousiasme over het noorderlicht en Spitsbergen met je. Ook ondersteunt ze je met haar ervaring met het fotograferen in het donker waarbij een statief onontbeerlijk is. Tijdens deze reis staan 5 excursies gepland die we onder begeleiding van een lokale gids/ijsberenwacht zullen maken zodat we ook de directe omgeving rondom Longyearbyen kunnen verkennen. Op http://Noorderlicht.tips lees je meer over Marjan en haar ervaring in de poolnacht.

Boek deze unieke groepsreis naar de poolnachten bij Le Beau Reizen
De mogelijkheden die Spitsbergen in november en december biedt, zijn nog vrijwel onontdekt. Dat maakt deze reis echt uniek. In Longyearbyen gaan we vooral te voet op pad. In het programma is rekening gehouden met eventuele nachtelijke fotosessies, mocht het noorderlicht dan zichtbaar zijn. De keuze voor het hotel in Longyearbyen is hier ook op afgestemd zodat je je al op een gunstige locatie bevindt. Bovendien is er in het programma ruimte voor een of meerdere extra te boeken avonturen zoals een bezoek aan een ijsgrot of een trip met husky’s. Dit poolavontuur wacht op jou!

Belangrijk om te weten voordat je deze reis boekt !
Avontuur

Deze unieke reis vraagt een avontuurlijke en flexibele instelling vanwege de afgelegen noordelijke locatie en de onvoorspelbaarheid van het weer.

Poolnacht
Op Spitsbergen heerst de poolnacht van 14 november tot en met 29 januari. De zon bevindt zich in die periode meer dan 6° onder de horizon wat betekent dat er hooguit glimpjes zonlicht aan de zuidelijke horizon zijn, als deze al niet verstopt zitten achter de bergen.
Let op! Met het blote oog zal het veel donkerder zijn dat wat je camera registreert.

IJsberen
Op Spitsbergen leven meer ijsberen dan mensen. Daarom zullen we Longyearbyen niet verlaten zonder een extra, gewapende en getrainde gids die weet hoe hij/zij moet optreden als er een ijsbeer is. Het proberen te zien te krijgen van ijsberen is in het donker van de poolnacht beslist geen optie!

Maanlicht
In 2024 is er op 15 november een volle maan en op 1 november en 1 december sprake van een nieuwe maan. Tussen 14 en 22 november is de maan de hele dag boven de horizon maar niet altijd te zien door de bergen. In verband met de fotografiemogelijkheden overdag is bewust gekozen voor de periode met relatief veel maanlicht. De restjes zonlicht en het maanlicht leveren een adembenemend sprookjesachtig tafereel op, meestal vooral met behulp van je camera!

Dieren
We gaan op zoek naar rendieren, sneeuwhoenderen en poolvossen maar er is geen garantie – het blijven wilde dieren. Veel meer andere diersoorten zijn er in deze tijd van het jaar op deze locatie zo ver noordelijk niet.

Noorderlicht
Noorderlichtjagen op Spitsbergen in de poolnacht is anders dan in Noord-Noorwegen. Meestal is het poollicht ijler en zeker minder zichtbaar met het blote oog. Maar daarentegen veel kleurrijker te vangen met een camera. Qua tijdstippen is het vrijwel de gehele dag en nacht (!) mogelijk noorderlicht te vangen in deze periode, zo is bijvoorbeeld ’s ochtends rond 6 uur vaak een geschikt tijdstip. Bovendien is op Spitsbergen een bijzonder, aan noorderlicht gerelateerd fenomeen waargenomen: Fragmented Auroral Emissions (‘fragments’) – hierop is natuurlijk geen garantie maar het maakt het noorderlichtjagen wellicht extra interessant.

Fotografie
Voor deze reis hoef je niet persé een ervaren fotograaf te zijn maar het is wel heel handig als je je eigen camera goed kent. De gids kan je op weg helpen met de instellingen die nodig zijn in het donker. Een systeemcamera of spiegelreflex (met een lichtgevoelige (groothoek)lens) biedt beduidend meer mogelijkheden dan de camera van een mobiel hoewel je hier ook veel mee kunt vastleggen. Een stevig statief is onmisbaar, extra accu’s of batterijen ook. Meer over het fotograferen van noorderlicht lees je hier: Noorderlichtfotografie

Fysiek
Voor deze reis hoef je niet de conditie en het gestel van een poolreiziger te hebben maar je moet wel goed ter been zijn en enkele kilometers kunnen lopen. Een normale conditie dus. Als de omstandigheden te zwaar worden of de afstand te ver, kunnen we in overleg ook een taxi inzetten (exclusief). Goede schoenkettingen of sneeuwspikes (dus een slag groter dan snowsteps of anti-slip spikes) zijn aan te bevelen want het kan, mede door de permafrost met opvriezende regen of sneeuw, enorm glad zijn. Het is al eerder genoemd, maar een avontuurlijke, flexibele instelling is belangrijk!

Maaltijden
We overnachten in hotels en elke dag is er een uitgebreid ontbijt (inclusief). De lunches en avondmaaltijden gebruiken we in overleg. In het hotel in Longyearbyen is een kleine keuken waar we eventueel gezamenlijk zelf een eenvoudige maaltijd / lunchpakket kunnen maken. Er is welgeteld 1 supermarkt in Longyearbyen, op 2 km afstand van het hotel. Er is voldoende keuze in restaurants. Ook ons hotel in Longyearbyen beschikt over een restaurant, vanwege het laagseizoen wel met een beperkte kaart.

Vervoer
We maken voor het vervoer van de luchthavens naar de hotels v.v. gebruik van openbaar vervoer (shuttlebus, exclusief). Tijdens sommige excursies, die onderdeel uitmaken van het programma, gaan we met een voor ons gereserveerd busje op pad, tijdens andere sluiten we aan bij een (wellicht) grotere groep. We gaan regelmatig te voet op stap en eventueel kunnen we besluiten een taxi(bus) in te zetten waarvan we de kosten delen (exclusief).

Weer
Deze periode kan het weer op Spitsbergen heel wisselvallig zijn. Houd rekening met temperaturen van rond het vriespunt tot een gevoelstemperatuur van rond de -25 graden Celsius waarbij er risico is op bevriezingsverschijnselen als je je daar niet goed op voorbereidt. Stevige spikes voor onder je schoenen zijn aan te bevelen! Uitgebreide informatie over hoe je te kleden in arctische omstandigheden lees je hier:
Kledingtips voor je noorderlicht jacht

Andere excursies
In deze tijd van het jaar is er meestal nog niet voldoende sneeuw voor excursies per sneeuwscooter. Wel kun je met een All Terrain Vehicle (ATV) op pad of met husky’s op een kar met wielen. Ook kun je te voet met een gids de binnenkant van een gletsjer bekijken. Verder is het Poolmuseum in deze tijd van het jaar gesloten en het Svalbard museum naar verwachting geopend. Een bezoek aan Mijn3 is erg interessant en een aanrader. Deze excursies zijn exclusief en op eigen gelegenheid. Valt dit samen met een excursie die bij het programma hoort, dan krijg je daarvoor geen geld terug. We helpen je graag met het boeken als dit gewenst is.

 • Heenreis
  Scandinavian Airlines - Economy Class - 24 november 2024
  Amsterdam / Brussel
  12:45 uur
  Longyearbyen, Spitsbergen
  14:20 uur
 • Terugreis
  Scandinavian Airlines - Economy Class - 01 december 2024
  Longyearbyen, Spitsbergen
  14:45 uur
  Amsterdam / Brussel
  10:00 uur
Aanvraag afwijkend retourdatum is op aanvraag. Mocht er een prijs verschil optreden zal dit eerst ter goedkeuring overlegd worden.
Inbegrepen bij reisplan
 • Vliegtickets
 • Luchthavenbelastingen
 • Ruimbagage van 23 kgs per persoon
 • 1 Overnachting Oslo - Park Inn by Radisson Oslo Airport West
 • 6 Overnachtingen Longyearbyen - Coal Miners, in de wijk Nybyen, kamer met gedeelde badkamer
 • Maaltijden: 8 keer ontbijt, 1 keer diner
 • Vier fotografie excursies met vervoer en ijsbeerwacht, max 4 uur per sessie.
 • Avondexcursie naar Kamp Barentsz
 • Begeleiding in Longyearbyen door ervaren gids
 • Circa 4 weken voorafgaand aan de reis is er een online bijeenkomst
 • SGR Garantie
Niet inbegrepen bij reisplan
 • Reis- en Annuleringsverzekeringen Een reisverzekering is verplicht, controleer goed of Spitsbergen onder Europa- of werelddekking valt, dit wil nog wel eens afwijken per verzekeringsmaatschappij.
 • Overige Maaltijden
 • Shuttlebus van en naar de hotels
 • Lokale taxikosten in Longyearbyen
 • Eventueel extra te boeken excursies – boek je deze terwijl er ook een groepsexcursie is, krijg je geen geld retour. Extra te boeken excursies zijn in principe op eigen gelegenheid. Indien gewenst helpen we je deze te boeken.
 • Persoonlijke uitgaven, drankjes, souvenirs etc.
 • Reserveringskosten €35,- per boeking
 • Bijdrage SGR €5,- per persoon
 • Bijdrage aansprakelijkheidsverzekering: €3,- per persoon
1.

Laat je inspireren door onze voorbeeld reisplannen.

2.

Kies een reisplan en geef aan wat je graag anders zou zien.

3.

Vraag een offerte aan en wij nemen contact met je op.

 • Persoonlijke service is bij ons belangrijk
 • Uw droomreis geheel aangepast naar uw wensen!
 • Al 10 jaar Amerika, Canada & Carbisch experts
 • We kunnen ook uw reis- en annuleringsverzekeringen regelen.
 • Vraag vrijblijvend een offerte aan. U nergens aan vast.
 • En natuurlijk zijn we een erkende organisatie en lid van de SGR.
Impressies
agurtxane-concellon-coalminers-eksterior5-7558161-photo-agurtxane-concellon
cmc-photo-timo-virmavirta9397-25622788-photo-timo-virmavirta
agurtxane-concellon-coalminers-eksterior5-7558161-photo-agurtxane-concellon
cmc-photo-timo-virmavirta9397-25622788-photo-timo-virmavirta
Dag tot dag

Zo zou je reisplan van dag tot dag eruit kunnen zien

Je reis start op Schiphol waar je ook de groep ontmoet. In de vroege middag vlieg je naar de luchthaven Oslo Gardermoen. Daar aangekomen haal je je bagage op en een shuttlebus brengt je naar het hotel. Het hotel beschikt over een prima restaurant voor het diner (niet inclusief). Zowel de luchthaven als het hotel liggen op ruim 50 kilometer van het centrum van de stad Oslo.
De vlucht naar Tromsø vertrekt al tijdig dus na een vroeg maar heerlijk ontbijt reis je met de shuttlebus terug naar de luchthaven. Na een tussenlanding in Tromsø vlieg je verder richting noorden waarbij je het laatste directe zonlicht letterlijk achterlaat. Een bijzonder idee dat je de zon de komende dagen niet zal zien. Met een beetje geluk zie je nog wel wat van de eilanden met de spitse bergen voordat de landing wordt ingezet. Ook in Longyearbyen brengt een shuttlebus je naar het hotel. We hebben de middag en avond om de nabije omgeving te voet te verkennen. Neem vooral je camera en statief mee op pad, want ook het noorderlicht kan zich al laten zien!

Zo dicht bij de Noordpool is het weer allesbepalend. De volgorde van het programma wordt dan ook naar beste vermogen door de reisleider bepaald aan de hand van de weersomstandigheden.

Maar liefst vier keer gaan we met privé vervoer en een lokale gids (tevens ijsberenwacht!) op pad om de omgeving van Longyearbyen te verkennen: Bjørndalen en Adventdalen. We gaan op zoek naar Svalbard rendieren, een soort die alleen op Spitsbergen voorkomt. Misschien zien we ook sneeuwhoenderen en poolvosjes die we kunnen fotograferen. Met een langere sluitertijd tover je in het donker het indrukwekkende, desolate landschap tevoorschijn wat spectaculaire plaatjes kan opleveren. Deze excursies, exclusief voor onze groep, verdelen we over de delen van de dag. Zo gaan we overdag op pad maar ook ’s avonds.

Ons hotel ligt uiterst gunstig voor noorderlichtfotografie – anders dan in de rest van Scandinavië kan het juist in de loop van de nacht of vroege ochtend interessant zijn om erop uit te gaan. Iets wat we, met de liefhebbers, zeker zullen doen als de omstandigheden hiertoe aanleiding geven!

In Longyearbyen zelf maken we (fotografie)wandelingen om de poolnacht goed te ervaren. Zo is het laatste zonlicht dat rond het middaguur op de besneeuwde bergtoppen weerkaats betoverend te noemen. Maar er is ook tijd om bijvoorbeeld het Svalbard museum te bezoeken of voor een andere excursie te kiezen (beide exclusief). Als we ’s nachts lang actief zijn geweest, houden we daar met de groepsactiviteiten overdag rekening mee.

Op dag 6 gaan we op excursie naar Kamp Barentsz dat zo’n 10 km verderop in het Adventdal ligt. Rond het kampvuur in de hut op deze afgelegen plek wordt een maaltijd geserveerd en wordt er door de lokale gids over het noorderlicht verteld. Ook is hier, in de directe omgeving van het kamp, gelegenheid tot fotograferen in het donker. Of misschien wel onder het noorderlicht?
De vlucht richting huis vertrekt pas in de loop van de middag dus de ochtend heb je nog tot je beschikking; om te fotograferen, te wandelen. Of misschien wil je nog wat laatste souvenirs kopen; een deel van de winkels in Longyearbyen is op zondagochtend geopend. Ook behoort een bezoek aan het Svalbard museum of Mijn 3 (beiden exclusief, beiden aan te bevelen) nog tot de mogelijkheden. Je bagage kun je tot vertrek in het hotel laten. De shuttlebus brengt je terug naar vliegveld waarna je via Tromsø op weg gaat naar Oslo. Daar neem je weer de shuttlebus naar het hotel.
Na een vroeg ontbijt brengt de shuttlebus je terug naar de luchthaven. Het vliegtuig van de SAS vliegt je terug naar Amsterdam waar je in de loop van de ochtend arriveert. Het kan zo maar zo zijn dat je tijdens deze vlucht voor het eerst de zon weer te zien krijgt! Hopelijk kijk je terug op een onvergetelijk avontuur!
Accommodaties

Een impressie van de accomodaties van dit reisplan

agurtxane-concellon-coalminers-eksterior5-7558161-photo-agurtxane-concellon
agurtxane-concellon-coalminers-eksterior5-7558161-photo-agurtxane-concellon
Gardermoen Park Inn by Radisson Oslo Airport Hotel West 1 nacht
Longyearbyen Coal Miners'Cabin 6 nachten
Gardermoen Park Inn by Radisson Oslo Airport Hotel West 1 nacht
Route

Jouw route in kaart

Direct boeken

Boek direct je reis

Selecteer reisgezelschap
forms::maximum_quantity_exceeded
forms::maximum_quantity_exceeded
forms::maximum_quantity_exceeded
 • Heenreis
  Scandinavian Airlines - Economy Class - 24 november 2024
  Amsterdam / Brussel
  12:45 uur
  Longyearbyen, Spitsbergen
  14:20 uur
 • Terugreis
  Scandinavian Airlines - Economy Class - 01 december 2024
  Longyearbyen, Spitsbergen
  14:45 uur
  Amsterdam / Brussel
  10:00 uur
Nog maar 7 plaatsen beschikbaar

1x volwassene
€ 2.469,00

Totaal
€ 2.469,00

Bel ons

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09:30 uur tot 17:30 uur.

Bel 023 - 720 08 50
Stuur een WhatsApp

Wij zijn via Whatsapp bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09:30 uur tot 17:30 uur.

Stuur WhatsApp
Mail ons

Wij streven erna om binnen één werkdag uw mail te beantwoorden.

Mail info@lebeaureizen.nl