Ga naar inhoud
Kies een reisplan en customize naar jouw wensen
Advies van onze reisexperts, die overal ook echt is geweest
Lid van SGR
Le Beau Reizen
Reisplan

The Civil Rights Trail

Amsterdam / Brussel
Amsterdam / Brussel
22 nachten
€ 3.999,00
Algemeen

Films over de Civil Rights Movement in Amerika hebben tot de begin 2000 altijd een maatschappelijk geaccepteerd beeld naar de gebeurtenissen in de Deep South getoond. Het idee dat dat deze gebeurtenissen nooit echt gebeurd konden zijn in Amerika is onjuist. Alles, en zelfs meer niet in de films getoonde gebeurtenissen, hebben plaatsgevonden wat uiteindelijk leidde tot een aanpassing van wetgeving in het Deep South. Het lezen van de recent verschenen boeken van Bert Wagendorp: Phoenix en Kalle geven een goed beeld over wat aan deze tijd voorafging en daarmee een opmaat vormde naar wat nog ging komen.

Deze met zorg samengestelde rondreis, langs de belangrijkste plekken op de Civil Rights Trail in Amerika, brengt de strijd goed in beeld en laat u ervaren hoe dit het muzikale en het culinaire landschap heeft beïnvloed. Deze reis is een kans om het verleden te eren en te ervaren wat hier in de jaren 1950-‘60 plaatsvond. Op culinair gebied ging men hier meer Afrikaans voedsel eten en verwerken op andere manieren dan tegenwoordig. Gospelmuziek werd hier geboren op de plantages waarbij de liedteksten op een slimme wijze door de slaven werden bedacht waarbij er diep in de tekst ontsnappingsinstructies verborgen zaten. Gospel heeft hierna op muziekgebied tot hedendaagse diverse genres deze muziekstroom beïnvloed.

 • Heenreis
  Economy Class
  Amsterdam / Brussel
  Pensacola, Florida
 • Terugreis
  Economy Class
  Pensacola, Florida
  Amsterdam / Brussel
Aanvraag afwijkend retourdatum is op aanvraag. Mocht er een prijs verschil optreden zal dit eerst ter goedkeuring overlegd worden.
Inbegrepen bij reisplan
 • Vliegtickets
 • Luchthavenbelastingen
 • Ruimbagage van 23 kgs per persoon
 • Accommodaties
 • Autohuur - SUV e.g. Ford Escape o.b.v. Fully Inclusive
 • SGR Garantie
Niet inbegrepen bij reisplan
 • Reis- & annuleringsverzekering
 • Maaltijden (tenzij aangegeven)
 • Reserveringskosten €25,- per boeking
 • Bijdrage SGR €5,- per persoon
 • Bijdrage aansprakelijkheidsverzekering: €3,- per persoon
1.

Laat je inspireren door onze voorbeeld reisplannen.

2.

Kies een reisplan en geef aan wat je graag anders zou zien.

3.

Vraag een offerte aan en wij nemen contact met je op.

 • Persoonlijke service is bij ons belangrijk
 • Uw droomreis geheel aangepast naar uw wensen!
 • Al 10 jaar Amerika, Canada & Carbisch experts
 • We kunnen ook uw reis- en annuleringsverzekeringen regelen.
 • Vraag vrijblijvend een offerte aan. U nergens aan vast.
 • En natuurlijk zijn we een erkende organisatie en lid van de SGR.
Impressies
Dag tot dag

Zo zou je reisplan van dag tot dag eruit kunnen zien

Na aankomst neem je de transfershuttle naar je accommodatie.
Vandaag haal je de huurauto op en rijden richting Mobile, Alabama. Mobile is de geboorteplaats van Mardi Gras en daarnaast ook de plek met een duistere geschiedenis rondom Africatown. Een rijke zakenman uit Mobile heeft, zelfs nadat in Amerika het importeren van slaven in 1807 verboden werd, toch 110 West-Afrikanen in Afrika weten te kopen en met de het schip Clotilda binnen Alabama weten te krijgen. De zakenman kon zijn mond niet houden en liet hier en daar iets over zijn actie los. Zijn loslippigheid zorgde ervoor dat de 110 tot slaaf gemaakten op een oeverbank in Alabama van boord werden gezet nadat de Amerikaanse Marine hierover te horen kreeg. Het Clotilda schip is door de bemanning verbrand, opgeblazen en uiteindelijk gezonken in de baai van Mobile. De slaven werden gered en omdat niemand in Amerika een eigendomsbewijs had werden ze dus vrijverklaard en daardoor nooit teruggestuurd naar Westelijk Afrika en heeft deze groep mensen, op gehuurde grond (van diezelfde zakenman), Africatown gesticht.
De film Selma uit 2014 geeft een goed beeld van de gebeurtenissen die in Selma plaatsvonden op 7 maart 1965, een protest voor gelijke rechten voor zwarte Amerikanen die tot dan, het inschrijven als kiesgerechtigde erg moeilijk werd gemaakt. De eerste mars, onder leiding van M.L. King, werd gewelddadig opgetreden door de politie die onder leiding stond van de beruchte politiechef Jim Clark. De Edmund Pettus brug werd bekend omdat Amerika ,voor het eerst, via televisie live kon meekijken. ‘Bloody Sunday’ veroorzaakte hierdoor een golf van solidariteit en protesten door het hele land. Pas bij de 3e mars op 21 maart 1965 onder begeleiding van Alabama National Guard, FBI en Federal Marshals is het gelukt om lopend Montgomery (Capitool van Alabama) te bereiken op 24 maart 1967.
Uiteindelijk leidde de tragedie van Bloedige Zondag tot de ondertekening van de Voting Rights Act van 1965, een mijlpaal in de Amerikaanse geschiedenis.
Na je bezoek aan het gedenkmonument waarbij je ook zelf over de Edmund Pettus brug kunt lopen, ga je, net als de mars, naar Montgomery; je hoeft de circa 87 kilometer niet te lopen.
Vandaag is Birmingham je volgende stop om de connectie met de film en de stad Selma duidelijker te maken. De film begint met een verontrustende scene, deze gebeurtenis vond destijds plaats in Birmingham, in de 16th Street Baptist Church. Tijdens een tour van de kerk kom je te weten wat zich echt afspeelde op die dag. Bezoek daarna de Birmingham Civil Rights Institute waarin een breder beeld tentoongesteld wordt.
Meer dan 50 jaar geleden ondernamen Tennessee college studenten, predikanten en andere activisten actie om het onrecht te veranderen dat zwarte Amerikanen ondervonden. De groepen deden dat vreedzaam, dus zonder wapens, geweld of gemene beledigingen. Deze vreedzame protesten (sit-ins) bestonden bijv. uit het plaatsnemen in lunchbars in Nashville waar het zwarte Amerikanen vaak niet was toegestaan te komen of op slechts voor hen aangewezen plaatsen. Deze vreedzame demonstraties werden beantwoord met haat en geweld door witte racistische Amerikanen.
Nashville was de eerste grote stad in de Deep South waar segregatie (=apartheid/ rassenscheiding) werd afgeschaft bij de lunchbars. Moedige mannen en vrouwen van Nashville veroorzaakten daardoor een golf van andere succesvolle geweldloze protesten in het Deep South van Amerika.
In Paducah is ‘The Hotel Metropolitan’ te bezoeken die opgenomen werd in het zogenaamde ‘Chitlin Circuit’ wat later de “Green Book” werd. De enige vakantiegids voor de zogenaamde African Americans, waar men veilig kon overnachten en, erg belangrijk, zij door de voordeur naar binnen mochten. Grote musici als Ike & Tina Turner, Ella Fitzgerald, Ray Charles, B.B. King o.a. konden destijds na hun optredens in de regio niet overnachten bij de meeste ‘blanke accommodaties’. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de ‘National Quilt Museum’ dat dit handwerk in prachtige meesterwerken tentoonstelt.
Memphis dat vooral bekend werd door o.a. Elvis Presley, Johnny Cash, speelde ook een belangrijk rol tijdens de Civil Rights Movement. Niemand minder dan Elvis Presley ging live op Amerikaanse televisie het lied ‘If I Can Dream’ zingen, dat hij twee maanden na de moord op Martin Luther King Jr., opnam in 1968. In de binnenstad van Memphis, bijv. Beale Street ,zijn nog bars en plekken te bezoeken waar Elvis een vaste gast was. Belangrijk, en niet te vergeten is, de invloed van muziek bij het in gang zetten van veranderingen. Memphis speelde ook een grote rol bij de ‘Underground Railroad’. Deze ontsnappingsroute voor gevluchte tot slaaf gemaakten wordt in het enige museum in Memphis in detail uitgelegd: Slave Haven Underground Railroad (en lees de boeken van Bert Wagendorp: Phoenix en Kalle, over deze tijd).
Slaperig Clarksdale is toch niet zo slaperig geworden door de Ground Zero Blues Club waar men de authentiek Delta Blues ervaring krijgt tijdens de optredens. Niet hardop zeggen maar de eigenaar van deze club is de acteur Morgan Freeman. Hier ga je overnachten in een gerestaureerde shack (de naam die werd gebruikt voor de woonhuizen van slaven op de plantages).
Vandaag ga je een prachtig deel van de Natchez Trace Parkway, scenic byway over, deze historische corridor werd eerst door de Amerikaanse Indianen gebruikt en daarna door Europese kolonisten, slavenhandelaren, soldaten en toekomstige presidenten.
De komende 2 dagen verblijf je op een voormalig plantage. Hier krijg je vooral ’s avonds het besef hoe belangrijk vrij zijn is en ervaar je de moed en doorzettingskracht van de slaafgemaakten die destijds, midden in de nacht, het lukte om te ontsnappen (lees (of kijk) Twelve Years a Slave, een prettig geschreven boek door David Wilson dat is gebaseerd op een in 1853 geschreven dagboek (dus non-fictie) door een gevluchte tot slaaf gemaakte zwarte Amerikaan). Naast deze plantage zijn er meerdere andere te bezoeken langs de Mississippi rivier, elk met totaal verrassende verhalen over hun geschiedenis, bijv. de Laura Plantation waar nakomelingen van de slaafmeester om de zoveel tijd bij elkaar komen.
Bewandel de straten waar Jazz is geboren. De stad van Amerika’s eerste zwarte gouverneur. Kom meer te weten over hoe slaven naast de Underground Railroad ook naar het Union leger vluchtten waardoor ze in ruil voor het meevechten hun vrijheid kregen. Naast de bussen en lunchbars waar segregatie werd toegepast, werd in New Orleans nog een triomf, en daarmee een belangrijke keerpunt behaald voor de burgerrechtenbeweging, door de man die op een trein weigerde om op te staan.
Na een rondreis vol met geschiedenis, muziek, eten en nog meer is het nu tijd om een paar dagen aan de kust te gaan relaxen.
Wil je wat meer dagen blijven op een bestemming of een bestemming toevoegen? Geef het even aan bij het customizen van je reis.
Accommodaties

Een impressie van de accomodaties van dit reisplan

Pensacola, Florida Homewood Suites By Hilton Pensacola Airport 1 nacht
Mobile, Alabama The Admiral 2 nachten
Montgomery, Alabama SpringHill Suites by Marriott Montgomery Downtown 2 nachten
Birmingham, Alabama Hampton Inn & Suites Downtown Birmingham 1 nacht
Nashville, Tennessee Cambria Hotel Nashville Downtown 2 nachten
Paducah, Kentucky Holiday Inn Paducah Riverfront 1 nacht
Memphis, Tennessee The Guest House at Graceland 2 nachten
Clarksdale, Mississippi The Lofts at the Five and Dime 1 nacht
Natchez, Mississippi The Guest House Historic Mansion 1 nacht
Vacherie, Louisiana Oak Alley Plantation Restaurant & Inn 2 nachten
New Orleans, Louisiana Le Pavillon New Orleans 2 nachten
Pensacola Beach, Florida Fairfield Inn & Suites by Marriott Pensacola Beach 3 nachten
We geven je graag een impressie van de accomodaties van dit reisplan. Natuurlijk kan het altijd meer basic of juist luxer. Geef dit gewoon even aan bij customizen van je reis.
Route

Jouw route in kaart

Wil je een bestemming wijzigen of een bestemming toevoegen? Geef het even aan bij het customizen van je reis.
Sightseeing

Voeg sight seeing tours toe aan jouw reisplan

Gerelateerd

Misschien ook interessant

Geen reisplannen gevonden

Customize reisplan

Geef aan wat je graag zou veranderen aan dit reisplan en vraag een offerte op.

Wat zou je graag anders zien aan dit reisplan?
We nemen voor het uitbrengen van de offerte altijd even contact met je op om het reisplan door te nemen. Hier hoeft dus nog niet alles piekfijn vastgelegd te worden. We geven je graag advies over de invulling van jouw reisplan.
Gegevens voor offerte
Reisgezelschap
forms::maximum_quantity_exceeded
forms::maximum_quantity_exceeded
forms::maximum_quantity_exceeded
forms::maximum_quantity_exceeded

Bel ons

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09:30 uur tot 17:30 uur.

Bel 023 - 720 08 50
Stuur een WhatsApp

Wij zijn via Whatsapp bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09:30 uur tot 17:30 uur.

Stuur WhatsApp
Mail ons

Wij streven erna om binnen één werkdag uw mail te beantwoorden.

Mail info@lebeaureizen.nl